Allt om teknik ivadmin  

Svensk och internationell teknik under utveckling

Teknik och uppfinningar är något som fascinerar många. Framför allt hur till synes simpla lösningar förändrar och förenklar miljontals liv.

Svensk teknik

Sverige må inte vara ett särskilt stort land, åtminstone inte till invånarantalet. Men trots det har mängder av olika vetenskapsmän och uppfinnare satt det lilla landet i norra Europa på kartan. Varför? Bland annat genom utveckling av teknik som har inneburit stora förändringar för många.

Volvo och dess ingenjörer lyckades till exempel komma på trepunktsbältet. Det gamla tvåpunktsbältet var redan en viktig del av trafiksäkerheten, men hade sina tydliga brister. När svenskarna kom på trepunktsbältet var det revolutionerande. Det var till och med så viktigt för biltrafikanternas säkerhet att Volvo släppte på patenten, vilket gjorde att andra biltillverkare kunde använda sig av den här teknologin.

Inom medicin har Sverige också varit ett framgångsland på ett antal sätt. Såväl respiratorn som pacemakern uppfanns på svensk mark och av svenska uppfinnare. Respiratorn används på alla moderna sjukhus och räddar ständigt liv. Inte minst under Covid-19-pandemin. Här finns även pacemakern, som har gjort att folk med hjärtproblem kunnat leva ett mer normalt liv, och minskar riskerna avsevärt för oväntade och komplicerade komplikationer.

Teknik runt om i världen

Men det är förstås fler länder än bara Sverige som lyckats stå för viktiga uppfinningar. I princip varje land runt om den runda planeten har tagit fram åtminstone en viktig invention. Tysken Johannes Guttenburg ses fortfarande idag som en av världens främsta uppfinnare. Varför? Jo, under 1400-talet tog han fram dåtidens tryckpress.

Thomas Edison är ett annat namn som alltid nämns bland framgångsrika uppfinnare. Han tog bland annat fram elektriciteten och glödlampan. Förutom att det för den moderna människan gör livet betydligt enklare, och har legat till grund för tusentals uppfinningar sedan dess, har det även räddat liv. Det påverkade även hur människorna under skiftet mellan 1800 och 1900 kunde leva. Från ett mörkt och svårt liv, till en tillvaro mer mer ljus – bokstavligt talat.

Utöver det brukar även Karl Benz samt Alexander Graham Bell nämnas, och det med all rätt. Den sistnämnda lyckades nämligen uppfinna telefonen, vilket efter hans död utvecklades och förändrade hela världen. Samma sak gällde för uppfinningen från Benz då han var mannen som låg bakom den första bilen.