Allt om teknik ivadmin  

Allt viktigt om teknik i världen

Vad är egentligen teknik? Faktum är att begreppet har många olika betydelser men rent generellt kan teknik ses som alla typer av uppfinningar – någonsin.

Historien är fylld av teknik

En anledning till att begreppet teknik är svårt att reda ut är troligtvis på grund av den nya teknologin som kommit från 1900-talet och framåt. Många blandar ihop det hela med högteknologiska prylar. Men faktum är att det första fiskespöet för tusentals år sedan är lika mycket teknik som den första smarttelefonen eller datorn.

Det handlar i grunden om nya saker och fenomen som tas fram. Exakt vad det kan vara är också något som är svårt att definiera. Samtidigt är det en del av själva charmen med teknik. Det kan innebära allt möjligt, och det gör det mer intressant.

Genom historien har människan fått uppleva mängder av tekniska lösningar. Ett av de viktigaste var hjulet, som innebär att människan hade möjlighet att förflytta sig själva och saker ändrades drastiskt. Upptäckten av elden är ingen teknik, däremot är själva processen när människan skapar det teknik.

Tryckkonsten får också anses vara en av de mest kreativa och viktigaste teknologiska lösningarna som människan har tagit fram. Det satte avtryck på världen direkt, och i modern tid är den skriftliga formen att kommunicera viktigare än någonsin. Till samma kategori klassas även vetenskaplig teknik och lära, till exempel teleskopet, som uppfanns redan i början av 1600-talet.

Den moderna tekniken tog fart

I modern historia – framför allt från 1900-talet och framåt – har teknikens utveckling gått i en rasande fart. Det började inte minst med etablerandet av motordrivna fordon. Den första bilen uppfanns förvisso i slutet av 1800-talet men det var under början av 1900-talet som bilindustrin etablerades på allvar. Efter andra världskriget kom också en bom, även om de bilarna anses vara omoderna idag, då teknologin i en omodern bil 2021 inte kan jämföras med en bil från 50-60 år tidigare.

Telefonen är en annan uppfinning som har utvecklats rejält. Även den kom under slutet av 1800-talet och etablerades under århundradet efter. I dagens samhälle har telefonen nästa förlorat sin roll som viktig funktion inom kommunikationen. Smarta telefoner är förvisso något som de allra flesta människorna under 2020-talet använder sig av. Men själva tjänsten att ringa via det vanliga nätet används inte i samma utsträckning. Istället ringer många via olika applikationer eller skriver till varandra.

Inom den medicinska tekniken har det också skett en otrolig utveckling. Att jämföra hur operationer på 1800-talet gick till mot de moderna sjukhusen går knappt att jämföra. En anledning till det stavas Carl Gunnar Engström. Han var en svensk uppfinnare som tog fram respiratorn, något som har räddat mängder av liv runt om över hela världen.