Allt om teknik kalle  

Fördelar och nackdelar med datahantering via molnet

Data och information ligger centralt för en modern livsstil. Det är nämligen via en ständig ström av data som du kan chatta med vänner och familj online, dela med dig av bilder och videor, samt ta till dig ny information och utveckla nya färdigheter.

Du som behöver en komplett lösning för din data, exempelvis för dina fotografier, borde ta en noga titt på molntjänster. Med en molntjänst kan du utöka lagringsutrymmet utefter dina egna behov; du får även tillgång till din data varsomhelst och närsomhelst. Det här är vad du behöver veta för att komma igång:

Fördelar med att lagra din data i molnet

Fördelarna med att lagra din data via molntjänster är många. Dessa inkluderar bland annat:

  • Flexibel prisstruktur. Till skillnad från vanliga lagringsformer betalar du endast för den kapacitet som du faktiskt använder dig av. Det innebär att du slipper höga avgifter för hårdvara som du inte behöver. Din betalning skiljer sig istället beroende på hur mycket du använder dig av tjänsten.
  • Konstant tillgång. Genom att lagra din data i molnet säkerställer du att du kan komma åt den närsomhelst och varsomhelst.
  • Din data hålls säker. Oavsett vad som händer, exempelvis om din smartphone eller laptop går sönder, är du garanterad att din data är säker. Detta är viktigt för dig som har viktigt arbete eller sentimentala bilder som du vill hålla säkra.

Nackdelar med att lagra din data i molnet

Nackdelarna med molnlagring är få, men de finns. Exempel inkluderar:

  • Cybersäkerhet. Dina inloggningsuppgifter kan eventuellt äventyras, varför det är viktigt att du ställer in avancerade säkerhetsfunktioner såsom tvåfaktorsautentisering. Detta är särskilt viktigt om det är känslig data det gäller.
  • Kostnaden för väldigt stora volymer av data kan bli högt. Om du har flera terabyte av data att lagra kan det vara bättre att investera i hårdvara istället, eftersom det annars kan bli ohyggligt dyrt.

Sammanfattning

Det finns både fördelar och nackdelar att ha i åtanke om du funderar på att lagra din data i molnet, men fördelarna väger tyngre – särskilt för dig som vill lagra mindre mängder data. Molnlagring är mer prisvärt, flexiblare och enklare än traditionella former av datahantering!