Allt om teknik ivadmin  

Framtidens teknik

Det kan kännas omöjligt att veta hur framtidens teknik kommer att se ut. Men med hjälp av människornas och planetens kommande behov kan det finnas vissa tecken.

Rädda planeten

Ett av de viktigaste problemen att lösa är klimatkrisen. Med bland annat Greta Thunberg som frontfigur för den moderna klimatrörelsen uppmärksammas den tydliga problematik som rör människornas slöseri av planeten.

Här nämns bland annat elektriska bilar som en av de viktigare delarna för att dra ner på klimatutsläppen. Men med tanke på elbilarnas batterier – som är allt utom miljövänliga att tillverka – finns det många kritiker. Andra menar att en framtida teknik som istället spelar roll är ett nytt och effektivare bränsle.

Men med all respekt för såväl elektriska fordon som nya syntetiska bränslen som vätgas tror många på andra lösningar. Det stora problemet ligger i att den moderna människan utnyttjar för mycket resurser. Det finns därför fog att tro att en framtida uppfinning och teknik som kan effektivisera människans resursanvändning kommer att av stor vikt. Det finns många exempel på det, men ”syntetisk energi” är ett. Det vill säga en energi som inte förvinns av naturresurser utan på ett annat sätt.

Samtidigt kommer det att fortsätta utvecklas teknik på andra håll än bara det som ska försöka rädda världen. Självkörande bilar är ett ständigt återkommande ämne i debatten om framtidens teknik. Att kunna ta fram fordon som kör på egen hand är redan delvis här, då det finns bilar och andra fordon som klarar det. Men att lyckas organisera att samtliga fordon tar sig fram på ett trafiksäkert sätt bland varandra är en stor utmaning och något forskare runt om i världen redan jobbar på.