Allt om teknik kalle  

Teknik och utveckling

Teknikens värld står aldrig still och på olika sätt integreras samtidigt det som sker i samhället med utveckling och produktion. Den rådande pandemin runt omkring jordklotet är ett bra exempel på hur teknik utvecklas parallellt med vardagen.

Från det att covid-19 blev ett känt faktum har tekniken präglats av ett anpassat tänkande i syftet att skydda människor från viruset. Allt från olika typer av ansiktsmasker till både fysiska och digitala säkerhetslösningar.

Modern teknik – samhällsutveckling

Är det något som präglar den moderna tekniken under de senaste två åren är det anpassade lösningar till den rådande covid-pandemin. Viruset har förändrat många olika saker i människors vardag och sättet att leva. Något som den tekniska utvecklingen mer eller mindre tvingats att uppfinna lösningar för.

Ta bara exemplet med munskydd som blivit ett krav eller generell rekommendation i många länder för att skydda mot smitta. Tekniska ansiktsmasker och munskydd som uppfyller olika krav, men som dessutom utvecklats med fokus på design. Det kan till exempel vara praktiska och klassiska engångsmasker eller avancerade munskydd som designats med tryck i olika varianter. Teknikföretagen har samverkat med hälsoinstitut och myndigheter för att finna lösningar som passar olika åldrar, riskgrupper och så vidare.

Samma sak gäller för säkerhetskraven när det gäller vistelse eller umgänge som mer eller mindre blivit en normaliserad tillvaro i samband med covid-19 situationen. Det vill säga de restriktioner som tagits fram i syftet att skydda människor mot smitta genom att begränsa utrymmen. Här har tekniken varit en starkt bidragande faktor till att hitta rätt anpassningar för att få vardagen att fungera. Det omfattar inte bara fysiska konstruktioner för att skapa friare passager och avstånd, utan även digitala lösningar. Allt från informativa plattformar på webben till digitala mötesfunktioner och smarta tekniska appar.

Smart teknik i centrum

Den smarta tekniken har på allvar fått visa upp sin väsentliga betydelse i samhället när det gäller en anpassad tillvaro där människor kan fortsätta arbeta och kommunicera trots rådande restriktioner. Att kunna kontrollera olika enheter och funktioner via en smidig kommunikation är ett exempel. Sen är så klart ett faktum att smarta telefoner haft en enormt viktig betydelse när det gäller information under pandemitiden.

Även underhållning har överlevt tack vare den moderna smarta tekniken som anpassats till en mer hemmasittande vardag. Trots kristider och en pandemi som på många sätt lamslagit en helt värld finns det många tekniska aktörer och branscher som blivit vinnare under tiden. Det kanske känns fel att kalla det att utnyttja en kris, men å andra sidan finns det alltid två sidor av myntet. Hade det inte varit för det tekniska entreprenörskapet hos flera aktörer kunde covid-19 varit än svårare att motarbeta.