Allt om teknik kalle  

Teknik och artificiell intelligens

Många har nog idag hört talas om AI eller artificiell intelligens. AI används allt mer inom teknikens områden och särskilt inom robotteknik. AI är till för att underlätta olika funktioner inom samhället och utvecklas för att användas allt mer inom datavärlden.

AI inom teknikens olika områden

AI skapas som mjukvaruprogram och integreras i datorer för att kunna effektivisera arbetet inom många branscher. Inom vården har man börjat att använda AI för på ett effektivt sätt kunna identifiera sjukdomar och snabbare upptäcka avvikelser i diagram, röntgenbilder eller till exempel EKG. Forskare på Uppsala Universitet har tillsammans med hjärtspecialister från Brasilien, börjat utveckla artificiell intelligens inom hjärtdiagnostik och AI ska kunna hjälpa till att ställa hjärtdiagnoser effektivt. Forskningsprojektet går ut på att man lär AI-programmet att tolka hela 2 miljoner EKG och på så sätt lär sig mjukvaran att upptäcka avvikelser. Inom ett annat område av tekniken där AI integreras allt mer är mobiltelefoni. Alla mobiltelefoner som tillverkas idag har ofta AI inbyggt i sina system. Det kan handla om allt från en Android smarthpone, till Apples Iphone med den inbyggda artificiella intelligensen SIRI. När man äger en mobiltelefon, behöver man även smarta och prisvärda iphone tillbehör som till exempel laddare, batterier, kablar eller annat som man kan behöva till sin mobil. Andra tekniska användningsområden för AI i samhället, kan vara produktion inom industri, bilar, vädertransporter, övervakning, militären och mycket mer.

Smarta tekniska robotar som räddar liv

Inom teknikens område finns även idag mycket avancerade robotar som rör sig och ter sig nästan helt som människor. Inom tekniken är det ett faktum att robotar revolutionerar teknikens användningsområden och gränser suddas ut allt mer för vad som ska utföras av människa eller robot. Robotar har många fördelar när det kommer till faror och risker. Man utvecklar allt mer avancerade robotar som räddar liv och minskar risker i olika sammanhang. Om det uppstått ett jordskred, ska en smart robot kunna lokalisera försvunna människor och rädda fler liv. Det finns många fördelar med smarta robotar som kan minimera risker i farliga yrken. I Kiruna i LKAB-gruvan, använder man sig nu helt av självstyrande robotteknik i lastbilar och borrmaskiner och gruvarbetarna kan bekvämt styra dem från ett kontrollrum.

De flesta finner nog AI som en fördel inom teknikens områden så länge det kan effektivisera processer, rädda liv eller skapa tryggare arbetsförhållanden. Det som är viktigt är att tekniken inte hamnar i fel händer för att orsaka skada och till exempel dataintrång. Ju mer avancerat AI blir, desto mer balans måste finnas mellan människa och maskin så att man inte förlorar den mänskliga kontakten helt. Många företag kan idag ha automatiska kundtjänstservice med chatrobotar och det kan för vissa vara frustrerande, att ha svårt komma i kontakt med en riktig person. Tekniken inom AI är viktig och tillfredställande så länge den finns i rätt händer, samt att det finns människor bakom som kontrollerar systemen regelbundet.