Allt om teknik ivadmin  

Internationell teknikhistoria

Jordens långa historia är fascinerande på många sätt. Inte minst tack vare de otroliga uppfinningar som har åstadkommits.

Från himmelen till högre höjder

Vad tänker du på när du hör bröderna Wright? De allra flesta reagerar på något sätt, men få vet troligtvis om att det var de bröderna som låg bakom det första flygplanet i världen i början av 1900-talet. Det var många innan de två nordamerikanska bröderna som hade försökt, men ingen som hade lyckats att få upp ett motordrivet plan i luften. Deras flygplansmodell hade en topphastighet på strax under 50 km/h, vilket är tre gånger så långsamt som ett plan går i modern tid – enbart när det ska lyfta från sin startplats.

Mänskligheten har dock tagit sig ännu högre än himmelen. Det första steget att kunna flyga var en livslång längtan för många människor, och när det väl hade gjorts ville man ytterligare ett steg upp i luften. Rymdtekniken är en av de mest fascinerande delarna av den mänskliga historian och nutiden. Den största milstolpen får anses vara den första månlandningen 1969. Men sedan dess har forskningen om rymden utvecklats mer än vad många anar.