Gammal teknik ivadmin  

Hur ser tekniken ut i framtiden?

Kommer bilar att flyga? Kan människor översätta ord direkt i huvudet? Det finns gott om teorier om vad som skulle kunna ske, men vad är rimligt?

Fantasin sätter stopp?

Det finns nästan inga gränser på vad människan hoppas kunna åstadkomma i framtiden. I takt med att teknologin har utvecklats på förhand ”omöjliga” nivåer under 1900 och 2000-talet har människan fortsatt höga ambitioner.

Att lyckas ta fram en elbil var en viktig milstolpe men nu försöker även den branschen utvecklas. Tesla vill bland annat ta fram teknik för att kunna ladda sina fordon via så kallad trådlös laddning.

Det är en teori som får många att bli exalterade, och det nordamerikanska företaget tror sig vara nära. Samtidigt finns det ännu mer fascinerade teknik som ligger under utveckling. Under 2020-talets början påstod sig kinesiska forskare arbeta på teknik som skulle innebära ett slags Google Translate – inbyggt i människan. Exakt hur tekniken skulle fungera i sig har de inte släppt ut, av logiska anledningar. Men det fick många att hoppas på att kunna prata världens alla språk i framtiden.

Samtidigt förväntas fokus på sjukvården ligga i framtiden. Det är ett område som är viktigt och redan har utvecklats rejält. Men det finns fortfarande mycket att upptäcka, inte minst om några av de dödligaste sjukdomarna. Det spekuleras till exempel om ny teknik som skulle kunna hitta cancer eller tecken på cancer redan innan sjukdomen slår till. Något som uppskattas skulle kunna rädda flera miljoner liv per år i hela världen.